Informatie
MBO Challenge Voedselverspilling
Editie 6 – 2024/2025
Voor wie
De MBO challenge is een jaarlijks programma speciaal voor studenten die in het mbo een studie volgen. Alle mbo studies kunnen deelnemen aan de challenge. We zien ook graag dat teams uit de bovenbouw van vo-opleidingen meedoen.
Vraagstuk uit de praktijk
Het thema van de challenge is “Werken aan een duurzaam voedselsysteem zonder verspilling”. Dit thema biedt – naast het tegengaan van verspilling – ruimte om breder te kijken naar de verduurzaming van de hele voedselketen. Van voedselproductie tot voedselconsumptie. Van boer tot bord. Van grond tot mond. Op diverse plekken in dit systeem is er ruimte om te werken aan verduurzaming en het tegengaan van verspilling.
De uitdagingen of het vraagstuk waarmee de teams aan de slag gaan komen altijd uit de praktijk. De oplossing die de teams bedenken heeft in diezelfde praktijk een blijvend effect. De samenwerking met bedrijven of organisaties is essentieel. Studenten maken zo ook kennis met lokale en regionale bedrijven en organisaties.
Vaak wordt vanuit bestaande regionale connecties en relaties van mbo instellingen met bedrijven en organisaties gezocht naar uitdagingen en vraagstukken. De docent gaat, liefst samen met de studenten, in gesprek met een bedrijf of organisatie en samen ontdekken zij een uitdaging of een vraagstuk waar het bedrijf of de organisatie graag een oplossing voor ziet en waar de studenten graag een oplossing voor willen bedenken. Deze stap heet de vraagarticulatie stap.
Aan welke bedrijven of instellingen kun je denken? Denk bijvoorbeeld aan:
Voedselproductie: land- en tuinbouw en veehouderij
Voedsel(voor)bereiding: van groothandel tot horeca, zorg- en welzijnsinstellingen en andere locaties waar voedsel verwerkt en bereidt wordt voor grote groepen mensen. En natuurlijk thuisbereiding.
Voedsellogistiek: van transport tot op- en overslag en verkoop in winkels.
Voeding voor dieren: zowel professioneel als ook kleinschalig
Voedseltechnologie: innovatie in voedsel en voedselbereiding
Denk ook aan nieuwe vormen van voedselproductie en -bereiding die ontstaan vanuit de eiwittransitie. Bijvoorbeeld de nieuwe eiwitten die gemaakt worden middels precisie fermentatie.
Methode
Om tot creatieve en innovatieve oplossingen te komen gebruiken de studententeams een methode die is gebaseerd op Design Thinking: de DOON Design Thinking Methode.
Deze methode kent de volgende hoofdstappen:
Verkennen van het probleem,
Inleven in de persoon die het probleem ervaart,
Bedenken en kiezen van een oplossing voor het probleem,
Ontwerpen, maken en testen van (een eerste versie van) de oplossing en
Presenteren van de oplossing in een video (en een begeleidende notitie).
De kracht van de challenge is het bij elkaar brengen van de docent, de studenten en de ondernemer om samen het ‘wicked problem’, werken aan een duurzaam voedselsysteem met minder verspilling, op te lossen.
Inzenden oplossing
De teams leveren aan het eind van de challenge een video en een korte notitie aan. Een deskundige jury beoordeelt de resultaten en tijdens een leuke finale wordt de winnaar bekend gemaakt.
Uiterste inleverdatum oplossing:
vrijdag 18 april 2025 (vóór 18.00 uur)
De winnaar wordt bekend gemaakt op woensdag 14 mei 2025 om 14:30 uur tijdens het online eindevent.
Schrijf je op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van al het belangrijke nieuws over de challenge.
Op te leveren materiaal
Een videopresentatie
lengte: richtgetal 2 minuten. Tien seconden langer is niet erg. Maar, een video van 3, 4 of 5 minuten is té lang.
liggend/landscape gefilmd
formaat: MP4, 1080p (Full HD), andere formaten zijn ook toegestaan
geen achtergrondmuziek i.v.m. auteursrechten of achtergrondmuziek die rechtenvrij is
een team kan aangeven of hun videopresentatie publiek getoond mag worden of niet. Behoort het team tot de winnaars dan is het natuurlijk wel leuk als de presentatie van het team op de website kan worden getoond.
Een notitie
probeer de notitie tot 1 A4-tje te beperken
formaat: Microsoft Word
richtgetal: 800 woorden
heb je voor school al een verslag gemaakt, probeer dan een samenvatting te maken van dit verslag. Lukt dat niet, lever dan je verslag in. We zien graag meer achtergrondinformatie bij de videopresentatie. Zo krijgt de jury een betere indruk van wat jullie als team gedaan hebben.
Wijze van aanleveren
Stuur de video en de notitie naar:
Gebruik voor het versturen van de video WeTransfer, zie: https://wetransfer.com/
Zet de volgende gegevens in de notitie:
de naam van je team
de namen van je teamgenoten, een telefoonnummer waarop we je kunnen bereiken en een e-mail adres
naam van jullie oplossing/product/challenge/casus
naam van jullie school
naam van jullie opleiding
naam en e-mailadres van jullie docent
Beoordelingscriteria
De jury kijkt heel goed of de videopresentatie én de notitie voldoen aan de beoordelingscriteria. Laat in de videopresentatie de volgende zaken goed naar voren komen. Gebruik de notitie om extra informatie te geven over jullie oplossing.
Laat zien wat het probleem is dat jullie hebben opgelost.
Laat zien dat je hebt samengewerkt met de ondernemer voor wie je aan de slag bent gegaan.
Laat zien dat je als team met elkaar hebt samengewerkt.
Laat zien wat de impact is van jullie oplossing. Laat zien hoe jullie oplossing ervoor zorgt dat er in de voedselketen minder voedsel wordt verspild. Gebruik bijvoorbeeld de Piramide van Waarde of de Ladder van Moerman om te laten zien hoe jullie oplossing de waarde in de voedselketen verbeterd.
Laat zien dat jullie oplossing uitvoerbaar en realiseerbaar is. Laat het prototype zien dat jullie hebben gemaakt. Dat kan een heus product zijn, maar ook een schets of een tekening.
Laat zien dat jullie oplossing financieel haalbaar is. Het gaat niet om precieze getallen. Maar laat zien dat jullie hebben nagedacht over de kosten en mogelijke opbrengsten van jullie oplossing.
Laat zien wat jullie opdrachtgever vindt van jullie oplossing.
Vertel wat jullie, als team, hebben geleerd.
Vertel waar jullie trots op zijn. Wij verdienen de eerste prijs omdat…
Awarduitreiking
Livestream: woensdag 14 mei 2025 om 14:30 uur
Abonneer je op de nieuwsbrief om de hoogte te blijven van het laatste nieuws over de challenge.