Lesbrieven en bronnen
De kennis over verspilling vergroot je door de lesbrieven te gebruiken. Hierbij zijn een groot aantal bronnen gekoppeld zoals webinars, artikelen, boeken, rapportages en meetinstrumenten. Alle bronnen zijn opgenomen in de kennisbank van Groen kennisnet.
Pas de lesbrieven toe in de klas en verrijk de kennis over het voorkomen van voedselverspilling en creëren van een duurzame voedselketen.
Lesbrieven
-
Wereldwijd
Een derde deel van al het geproduceerde voedsel wordt niet gegeten. Wereldwijd gaat het jaarlijks om 1,3 miljard ton verspild voedsel, dat is onvoorstelbaar veel. Voedselverspilling kost meer dan de waarde van het eten en drinken alleen.
Deze lesbrief zoemt in op de verborgen kosten en de echte prijzen van voedselverspilling wereldwijd. En op samenwerken aan Sustainable Development Goals op weg naar de helft minder verspilling.
Bronnen
A-1 Voedingscentrum Infographic
B-2 UN We the people Video
B-2 SDG Nederland Website
C-3 UN Food and Agricultural Organisation Website
C-3 Food Waste TV Video
C-3 FAO Food Wastage Footprint 2 Video
D-4 De banaan kost veel meer dan zijn prijs aan de kassa, NRC Krantenartikel
E -5 Planbureau voor de Leefomgeving Website
F-6 Global Footprint Network Poster -
Agrarische sector en verwerkende industrie
Ongeveer 10% van alle groente en fruit gaat verloren voor menselijke consumptie vanwege de eisen aan de vorm, de grootte of de schil. Die schoonheidsidealen zeggen niets over de voedingswaarde of smaak.
Deze lesbrief over de agrarische sector en verwerkende industrie besteedt aandacht aan de oorzaken van verspilling bij producenten in verschillende werelddelen. Ook nodigen ondernemers die reststromen verwerken tot smakelijke producten je daarin uit om mee te werken aan een voedselsysteem zonder verspilling.
Bronnen
A-1 Voorbeeld case Tomatenteler Video
A-1 Evenveel of minder voedselverspilling bij consumenten thuis door COVID-19 Factsheet
B-2 Bob Hutten van De Verspillingsfabriek vertelt over de oplossing voor voedselverspilling Video
B-3 The business case for reducing food loss and waste Rapport
C-4 Red een bok, eet een bokje Video
C-6 Voedselverspilling: case study Kenia Video
D-7 Kromkommer Website
E-8 Topje van de aardappelberg Nieuws
E-8 Wie koopt er nu asperges? Video -
Supermarkten
Supermarkten vormen een machtige spil in de voedselketen van boer tot bord. Door de grote inkoopvolumes en het directe contact met klanten, beschikken supermarkten over veel verschillende kansen om voedselverspilling in de keten aan te pakken.
Van dynamisch beprijzen, kromme groente in het schap, op maat verpakken, informeren over de tht-datum tot ‘blurring’, bananenbrood en nee-verkopen. In de lesbrief over het aanpakken van verspilling in supermarkten passeren deze acties en vele andere de revue.
Bronnen
A-1 Voorbeeld case Jumbo Video
B-2 Vijf vragen over blurring binnen supermarkten Artikel
B-2 Supermarkten kunnen 34,5 miljoen besparen door tegengaan verspilling Artikel
B-3 PLUS helpt telers en redt 60.000 kilo tomaten Artikel
B-4 Verpakkingsgrootte & voedselverspilling Brochure
B-4 De eierdoos van Columbus Artikel
B-5 Hoe zit dat met voedselverspilling? | Appie Today Video
C-6 Wat doet Albert Heijn tegen voedselverspilling? Video
D-7/D-9 Halvering van voedselverspilling in 2030. Hoe dan? Rapport
D-8/D-9 Derving in de supermarkt kan flink omlaag Artikel
D-9 Minder verspilling bij supermarkten met wasteless Artikel
D-9 Interview David Kat (Wasteless, dynamic pricing) Video
E-10 Verzet tegen voedselverspilling: noodzaak en kansen voor de supermarkt Rapport
E-11 Supermarkten verminderen voedselverspilling Video -
Horeca en ziekenhuizen
Circulaire chef-koks zetten voedselverspilling op de kaart. Met kooktechnieken en ingrediënten die voor handen zijn gaan zij voedselverspilling tegen. Gasten kunnen daaraan zelf ook bijdragen. Bijvoorbeeld door alert te zijn op ‘no show’ na een reservering. Kleine porties op het juiste moment zorgen voor minder verspilling. Net als meer plantaardig en minder dierlijk eten op een bord. Deze lesbrief verdiept je kennis over wat werkt tegen voedselverspilling in de horeca en ziekenhuizen.
Bronnen
A-1 Voorbeeld case Dijklander Ziekenhuis Video
A-2 Voedselverspilling in ziekenhuizen verminderen Video
A-3 At Your Request: eten en drinken wanneer u wilt - Ziekenhuis Gelderse Vallei Video
A-4 FoodforCare in Radboud UMC Video
B-5/D-8 Tips verminderen voedselverspilling, Koninklijke Horeca Nederland Artikel
C-6 Restaurant Instock Website
C-6 Restaurant Instock zet voedselverspilling op de kaart Video
C-7 Voorbeeld case Circl restaurant Video
D-8 Ruim 40 procent vindt vragen om doggybag beschamend Artikel
D-8 Halvering van voedselverspilling in 2030. Hoe dan? Brochure
E-9 To Good To Go Website
E-9 NoFoodWasted Website -
Wij #verspillingsvrij
Goed voedsel weggooien ‘hoort niet’, vindt twee derde van alle Nederlanders volgens onderzoek van het Voedingscentrum. En te veel kopen of te veel koken, dat kan iedereen gebeuren. Hoe zorgen we ervoor dat dit eten toch wordt benut?
Met de campagne van stichting Samen Tegen Voedselverspilling krijgen we daar meer grip op. De lesbrief Wij #verspillingsvrij sluit aan bij deze campagne voor de grootste verspiller in de keten: de consument. Hoe #verspillingsvrij ben jij?
Bronnen
A-1 Voedselverspilling meten: zo doe je dat Video
A-1 Voedselverspilling bij huishoudens in Nederland in 2019 Factsheet
A-1 Syntheserapport Voedselverspilling bij huishoudens in Nederland in 2019 Rapport
A-1 Eet-team over THT en TGT Video
A-1 Nederlanders op koers in strijd tegen voedselverspilling Nieuwsbericht
A-1 Nederlandse huishoudens verspillen steeds minder voedsel Nieuwsbericht
A-1 COVID19 FoodWaste Factsheet
B-3 Samen bereiken we minder Video
B-3 Food Tech Brainport aflevering 9 Samen tegen voedselverspilling Video
B-4 Persmappen voedingscentrum Website
B-4 Samen tegen voedselverspilling Website
B-4 De Rooi Pannen doet onderzoek naar voedselverspilling in de horeca Video
C-5 Quiz verspil me niet Quiz
C-5 Quiz Houdbaarheidsdatum Quiz
C-6 5 tips om eten slim te bewaren Video
C-6 Eten bewaren Website
D-7 Taskforce Circular Economy in Food, Agenda Samen Tegen Voedselverspilling Rapport
D-8 Eetmaatje bestellen Website -
Impact Meten
Hoe maak je verspilling meetbaar? Wat bereik je precies als je een reststroom gebuikt voor herintroductie in de voedselketen?
Bronnen
A-1 Wasabikroket Lentiz Life College Video
B-2 Impact meten voor beginners
B-2 STV tools voor impact Factsheet
B Sleutelbegrip Artikel
B-3 Weggooien is zonde Artikel
B-3 Kumasi Drinks Website
B STV impact sessies Video
C-4 Webinar meten van voedselverspilling Video
C-5 LWM sustainability report Rapportage
C-6 Orbisk Website
C-6 STV Orbisk Website
C STV impactsessies Video
D Lezing voorkoming voedselverspilling Artikel
D Meten=weten=pure winst PDF
D-7 CCA Whitepaper Verwaarden van reststromen Rapport
D-8 Mijn verborgen impact Website
D-8 Bodemzicht Korte film
Kennisbank Groen Kennisnet
Groen Kennisnet is de grootste Nederlandstalige verzameling actuele en betrouwbare kennisbronnen voor het domein voedsel en groen. In een speciale verzameling kun je zoeken naar artikelen, websites en nieuwsberichten die gaan over voedselverspilling.
Vul een zoekterm in en klik op ‘zoeken’
De resultaten worden getoond in een nieuwe tab.