Vraagstukken en uitdagingen

Hieronder vind je vraagstukken en uitdagingen van bedrijven en organisaties.

Als studententeam of school ga je in je eigen regio op zoek naar bedrijf of organisatie met een uitdaging rondom voedselverspilling.

Of je gaat aan de slag met een van de uitdagingen van een van de onderstaande bedrijven of organisaties.

Voedselverspilling tegen gaan bij de Rabobank

Wil jij meewerken aan een belangrijk project en iets leren over voedselverspilling? Kom dan naar Eurest, de foodservice partner van Rabobank!

Uitdaging

We vragen jou en je mede-studenten: Hoe kunnen we binnen de banquetingservice van Rabobank op de Croeselaan in Utrecht voedselverspilling verminderen? Denk mee over slimme ideeën om ervoor te zorgen dat er minder eten overblijft. Dit kan van alles zijn: van betere planning tot creatieve oplossingen!

Wat is banquetingservice?

Banquetingservice is een manier van eten en drinken verzorgen voor feesten en evenementen. Hierbij worden vaak veel maaltijden en snacks besteld voor groepen mensen. Maar soms gebeurt het dat er te veel wordt besteld, of dat mensen niet komen opdagen. Dit zorgt ervoor dat er veel voedsel overblijft, en dat is zonde!

In de PDF vind je de contactgegevens van Bente van den Heuvel van de Compass Groep (onderdeel van Eurest).

Nieuwe opdracht editie 2024—2025

Wat kunnen jullie maken van én met gepureerde ingevroren panklare groentes?

Uitdaging

Supermarkten doen erg hun best om zo min mogelijk te verspillen maar er blijven altijd producten over die ze niet meer kunnen verkopen. Panklare groentes (de groenten die verpakt en gesneden klaarliggen in het koelschap van de groenteafdeling) worden vaak verspild omdat ze tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten. 

Voedsel Surplus laat deze producten vóór het verlopen van de houdbaarheidsdatum door de supermarkt invriezen. De producenten zijn dan nog 2 maanden houdbaar en kunnen dan alsnog gebruikt worden. De ingevroren producten worden gedoneerd aan bijvoorbeeld buurthuizen of wijkcentra die er maaltijden mee bereiden.

Het is echter wel een uitdaging om deze ingevroren producten op een lekkere manier te verwerken in gerechten. En daar hebben we jullie hulp en creativiteit bij nodig.

Onderzoeksvragen

  • Welke groentes uit het schap met voorverpakte panklare groentes van de supermarkt kun je gebruiken? Denk ook aan sla, sla-mixen (niet de kant en klare maaltijdsalades) en bladgroenten.

  • Welke gerechten kun je maken met gepureerde groenten? Denk aan: pesto, tapenade of andere smeersels. Of een basis voor (pasta)sauzen. Of bijvoorbeeld een basis voor zoete gerechten zoals cupcakes, brownies of taarten.

Ga het land op, oogst je eigen eten en ervaar samen met je leerlingen waar het eten uit de supermarkt vandaan komt

Boer Martin in de Hoeksche Waard laat jong en oud voedsel beleven: “Ik wil het voedsel uit de anonimiteit halen van de supermarkt en de mensen weer hun voedsel laten beleven! Zelf je eten oogsten en 's avonds genieten van een product, dat verser dan vers is, en op een eerlijke manier geteeld.”

Tijdens oogstseizoen komen elk weekend grote groepen gezinnen met hun kinderen langs en beleven en leren zij wat de meerwaarde van voedsel van eigen bodem is en worden ‘voedselbewust’.

Uitdaging

Ook de overige vijf dagen in de week zijn docenten en hun leerlingen van harte welkom, maar scholen zeggen onvoldoende tijd en geld te hebben, ze vinden het moeilijk om het schoolgebouw uit te gaan en hun onderwijs te koppelen aan echte belevingen. Zij zien allerlei belemmeringen.

Terwijl leerlingen, van de scholen die op bezoek zijn geweest, juist heel vaak te kennen geven, dat dit het leukste schoolreisje was, dat ze ooit hebben gehad! De verbazing bij kinderen, als ze zien dat een wortel in de grond groeit, en niet zoals gedacht bij de Albert Heijn gemaakt wordt, is onze drijfveer om vooral door te gaan met dit prachtige werk! Ouders geven aan, dat hun kinderen, na een bezoek aan Beleef het en eet het, daadwerkelijk méér groenten gaan eten.

Welke oplossing kunnen jullie bedenken zodat docenten en leerlingen uit het basisonderwijs en voortgezet onderwijs in de regio Hoeksche Waard toch de mogelijkheid hebben om bij “Beleef het en Eet het!” hun eigen voeding te oogsten, leren klaarmaken en te eten?

Iets lekkers maken van overschot misvormde gele paprika's

Alfons en Henriëtte van den Hoek uit Klein Dongen hebben een tomatenkwekerij. In de kas kweken zij op biologische wijze verschillende soorten tomaten, komkommers. De tomaten die zij dit jaar telen zijn cherry tomaten, san marzano’s, cocktail- en roma tomaatjes en de trostomaten. Alfons en Henriëtte zijn enorm gedreven om een eerlijk, heerlijk en kwalitatief goed product te leveren. Verder vinden zij het belangrijk te verbinden en te innoveren.

Uitdaging

Dit jaar heeft Natuurlijk Tomaat als uitdaging om de verspilling van misvormde gele paprika’s tegen te gaan. Natuurlijk Tomaat heeft een overschot aan deze paprika’s en het zonde als deze paprika’s weggegooid worden. Kunnen jullie iets lekkers maken van deze gele paprika’s?