DOON Design Thinking methode

Stap-voor-stap een oplossing bedenken, maken en presenteren

In de MBO Challenge Voedselverspilling werk je in teams van 3 tot 5 studenten aan een vraagstuk om voedselverspilling tegen te gaan. Allereerst ga je op zoek naar een (lokaal) bedrijf of een (lokale) organisatie dat een vraagstuk heeft om verspilling van voedsel te verminderen of tegen te gaan. Samen met je team en de opdrachtgever, gaan jullie:

  • verkennen wat het probleem is,

  • je inleven in de persoon die het probleem ervaart,

  • een oplossing bedenken en kiezen voor het probleem,

  • (een eerste versie van) de oplossing ontwerpen, maken en testen en

  • jullie oplossing presenteren in een video (en een begeleidende notitie).

Stap voor stap aan de slag

Design Thinking is een praktisch, stap-voor-stap proces om van probleem tot een oplossing te komen. Het bedenken en maken van een oplossing is een zoektocht. Een zoektocht waarin je nieuwsgierig, kritisch, onderzoekend, praktisch en ondernemend bent en je lef, durf en doorzettingsvermogen toont.

Wil je snel ervaren wat Design Thinking is? Download de 10-minuten oefening. Als docent faciliteer je de oefening voor 1 of meerdere teams. Hou de teams straks aan de tijd. Dat dwingt de teams om tempo te maken en snel keuzes te maken. Tip: bij de allereerste stap doet het er niet toe welk onderwerp de teams kiezen. Echt elk onderwerp is oké. Het gaat erom wat voor hén een grote uitdaging is. Verbaas je over wat de teams in 10 minuten kunnen bedenken.

Met Real Life Challenges aan de slag in het klaslokaal

Wanneer je in een leer- en ontwikkelproces — dat van jezelf of van een ander — de échte wereld centraal zet, is er sprake van Real Life Learning. Wanneer je hierin aan de slag gaat met uitdagingen en vraagstukken, gaat het om een Challenge. Dit is een van de meest impactvolle manieren om jouw onderwijs te verbeteren en jouw leerlingen of studenten voor te bereiden op de toekomst in de alsmaar veranderende wereld waar zij straks aan het werk gaan.

Deze dynamische aanpak omvat alle overlap tussen vakgebieden en de samenleving daar omheen en het versterkt jouw rol als onderwijsinstelling binnen het regionale ecosysteem! Maar hoe doe ik dat? En wat houdt het in?

In een korte handleiding helpen wij jou op weg om, middels jouw eigen Challenge, zoals de MBO Challenge Voedselverspilling, Real Life Learning een plek te geven in jouw klaslokaal en jouw rooster. We voorzien je van basiskennis over onze Design Thinking methode, richtlijnen voor de planning en invulling van jouw eigen Challenge programma en tips voor het faciliteren.

Hulp nodig?

Hebben jouw studenten of heb jij als docent hulp nodig dan bieden we webinars en gastlessen. De inhoud van een gastles stemmen we samen met jou af.

Overzicht van het proces

Het proces wat jullie doorlopen om tot een oplossing te komen is een innovatieproces. Het is een ontdekkingstocht naar een oplossing die werkt voor degene die het probleem ervaart. De kaart “Innovatieproces” legt uit hoe het hele proces in vogelvlucht eruit ziet. Daarna volgen 10 stappen die jullie helpen om tot een oplossing te komen.
Innovatieproces
BEKIJK KAART
OPEN

Stap 1 – Vorm een team en kies jullie uitdaging

Vorm met 3 tot 5 medestudenten een team. Leer elkaar als team goed kennen. Wat zijn jullie interesses? Wat boeit jullie? Welke vaardigheden zitten in jullie team? Jullie eerste actie is om een voedselverspillingsprobleem te zoeken dat jullie willen gaan oplossen. De kaart “prikkel voelen” helpt jullie daarbij.
Prikkel voelen
BEKIJK KAART
OPEN
Team vormen
BEKIJK KAART
OPEN

Stap 2 – Acties verdelen en bijhouden

Tijdens je zoektocht naar een oplossing moeten er allerlei taken worden uitgevoerd. Er moet iets worden opgezocht of er moeten mensen worden geïnterviewd of je moet iets testen, etc. Hou alle acties van het team bij op een Kanban-canvas of ook wel een Scrum-bord genoemd.
Scrum
BEKIJK KAART
OPEN

Stap 3 – Belanghebbenden in kaart brengen en klant kiezen

Bij de productie en consumptie van voedsel zijn veel partijen betrokken. Breng voor jouw uitdaging in kaart welke belanghebbenden er allemaal zijn. Rangschik deze belanghebbenden met hulp van het belanghebbende canvas.
De spelers die rechts boven in het belanghebbende canvas staan, dat zijn de spelers voor wie en waarmee je jouw oplossing en/of product gaat ontwikkelen. Dit zijn je klanten. Kies een of maximaal twee klanten uit voor wie je de oplossing ontwikkelt.
Van de gekozen klant(en) kun je een persona maken. Een persona is een “verzonnen” beschrijving van een klant maar wel gebaseerd op informatie van echte klanten. Laat de persona zo echt mogelijk lijken. Geef de persona een naam en geef de persona eigenschappen en een karakter.
Persona
BEKIJK KAART
OPEN

Stap 4 - Oplossing zoeken en klantwaarde beschrijven

Het Klantwaarde Canvas helpt je om te kijken naar de waarde die jullie oplossing, jullie product, biedt voor jullie klant.
De rechterhelft van het canvas (klantzijde) gaat over de klant en de pijnpunten/problemen die de klant ervaart. Dit is de persona dit je in stap 3 al gemaakt hebt. Noteer op het klantwaarde canvas de belangrijkste eigenschappen van jullie klant.
De linkerhelft (productzijde) gaat over jouw oplossing en de manier waarop jouw product de pijnpunten van de klant oplost. Dit wordt in het Engels ook wel de “problem-solution-fit” genoemd. Dit is jullie grote belofte aan jullie klant. De brainstorm kaart helpt jullie om oplossingen te bedenken en een keuze te maken voor de oplossing die jullie gaan uitwerken.
Klantwaarde
BEKIJK KAART
OPEN
Brainstorm
BEKIJK KAART
OPEN

Stap 5 - Trends verkennen

Het Visie Canvas helpt jullie om te kijken naar de wereld om je heen. Welke trends zien jullie? Wat zien jullie gebeuren in de wereld en in de wereld van jullie klant? Deze beelden vormen jullie visie. Jullie kijk op de wereld.
Visie
BEKIJK KAART
OPEN

Stap 6 – Aannames herkennen en controleren

Hoe meer aannames je kan bewijzen, hoe zekerder je ervan kan zijn dat jullie oplossing, jullie product in een behoefte voldoet en een succes zal zijn. Blijkt een aanname niet te kloppen, dan is dat een goede reden om jouw oplossing aan te passen. Leren van je klant en je product aanpassen is de kern van ondernemen.
Het Check Aannames Canvas helpt je om overzicht te houden over alle aanname-controles die jullie doen. Aanname-controles bewijzen of ontkrachten een aanname die je hebt. Het is goed je ervan bewust te zijn dat er veel aannames in jullie idee en in jullie oplossing zitten. Ondernemend zijn betekent dat je informatie en kennis gaat verzamelen om jezelf en anderen ervan te overtuigen dat jullie aannames kloppen en waar zijn.
Aannames testen
BEKIJK KAART
OPEN

Stap 7 – Interviews

Eén van de aanname-controles die jullie kunnen doen om jullie aannames te toetsen is mensen interviewen. Praat met deskundigen, je opdrachtgever, etc. Maar praat vooral met (potentiële) klanten. Vraag wat ze doen. Vraag waarom ze doen wat ze doen. Je bent nieuwsgierig. Leer je klant kennen.
Let op: dit interview met klanten is niet bedoeld om je product te verkopen. Het interview is bedoeld om je klant te leren kennen. Je mag vertellen over je product, maar doe dat helemaal aan het einde van je interview. Zeker niet aan het begin. Stel open vragen. Een open vraag zorgt ervoor dat je klant alle ruimte krijgt om een antwoord te bedenken. Open vragen beginnen met een vraagwoord: wie, wat, waar, wanneer of hoe. Er wordt ook weleens gezegd dat je 5 keer waarom moet vragen. Doe dat niet letterlijk. De boodschap is: vraag door. Probeer erachter te komen wat de werkelijke reden is waarom mensen de dingen doen die ze doen.
Klantonderzoek
BEKIJK KAART
OPEN

Stap 8 – Verbeeld je oplossing

Het zichtbaar en tastbaar maken van je idee, jullie oplossing, jullie product dat je voor ogen hebt, is een belangrijke stap. Je kan laten zien hoe je product er straks uit gaat zien, hoe het gaat werken. Wellicht kunnen mensen je oplossing al vastpakken en het uitproberen.
Laat je klanten deze hele eenvoudige versie van je product zien. Zie de kaart “prototype testen”. Observeer je klant, kijk naar hun reacties. En vraag wat ze goed én minder goed vinden aan jouw oplossing, jouw product. Vraag door! Waarom vinden ze he goed of juist minder goed?
Bekijk alle reacties van jouw klanten en bedenk hoe je jouw product kan verbeteren. Om alle verbeteringen, aanpassingen en het werk aan je product goed te kunnen volgen, gebruik je het Kanban canvas. Zie de stap 2, het “Kanban Canvas”.
Verbeelden
BEKIJK KAART
OPEN
Prototype testen
BEKIJK KAART
OPEN

Stap 9 – Alle aspecten van jullie oplossing samengevat

Op het Lean Innovatie Canvas verzamel je alle aspecten van een goede innovatie oftewel jullie oplossing voor een complex probleem… voedselverspilling. Door het canvas in te vullen loop je, als team, nog eens langs al deze aspecten. Kunnen jullie goed beschrijven voor wie je welk probleem oplost? En kun je goed verwoorden en laten zien wat jullie oplossing is? Nu is het moment om al die aspecten nog eens goed aan te scherpen. Het Lean Innovatie Canvas is invullen is dan ook een goede voorbereiding op jullie eindpresentatie.
Lean innovatie
BEKIJK KAART
OPEN

Stap 10 – Presenteer jullie oplossing

Een pitch is een korte presentatie. Jullie maken een video van 2 minuten. In een pitch presenteer je jullie oplossing voor het voedselspillingsprobleem waarmee jullie aan de slag zijn gegaan. Het doel van de pitch is jullie opdrachtgever ervan te over overtuigen om jullie oplossing ook daadwerkelijk te gaan gebruiken.
Pitch je verhaal
BEKIJK KAART
OPEN

DOON Design Thinking Methode